Info Menarik Berkaitan Dagangan Forex
Malaysia Forex Forum | Forex Community Place
Malaysia Forex Forum
Page 1 of 81 1231151 ... LastLast
Results 1 to 10 of 808

Thread: Info Menarik Berkaitan Dagangan Forex

     
  1. TOP MESSAGES
    2019-04-16   12:53
    Best answer #1
     

    Apakah yang di maksudkan dengan Risk dan Reward ratio?
    risk dan reward ratio adalah nisbah perbezaan antara keuntungan dengan kerugian yang telah di tetapkan oleh kita. ianya sangat penting untuk seorang trader dan merupakan salah satu teknik money management yang di guna pakai oleh para trader seluruh dunia. Untuk memudahkan lagi pemahaman, risk boleh di samakan dengan stop loss anda dan reward adalah take profit anda.
    bagaimana untuk mengira risk dan reward dalam dagangan forex?
    contoh:
    anda membuka order Buy pada pair GBPUSD pada harga 1.2900 sebanyak 1 lot, menurut jangkaan anda harga akan mencapai tahap 1.300 maka anda meletakkan take profit pada harga tersebut. untuk mengelakkan kerugian yang banyak jika market berubah arah anda meletakkan stop loss pada harga 1.2850. jika analisis ini berjaya ini bermakna anda meraih 100 pips keuntungan dan jika market tidak menyebelahi anda, anda cuma rugi 50 pips sahaja. disini kita boleh melihat ratio yang di gunakan adalah 1:2 iaitu risk anda adalah 1 manakala reward anda adalah 2.
    adakah risk dan reward ini penting dalam dagangan forex?
    Jawapannya adalah penting di mana dengan mengamalkan risk dan reward anda boleh mengawal kerugian dan keuntungan anda dalam trading forex.

    2019-04-16   17:59
    Best answer #2

    Pemain utama
    Di pasaran, terdapat persepsi di kalangan pedagang bahawa semua petikan dibawa oleh "pemain utama" tertentu. Seharusnya dia memperoleh, dan tugas kita adalah mengikuti dia dalam trend, agar tidak kehilangan. Dari luar, ia kelihatan seperti ini:
    ● rintangan telah ditembusi - pemain utama;
    ● tidak ditembusi - pemain utama menyimpannya;
    ● tembusan palsu - pemain utama memutuskan untuk mengumpul perhentian;
    ● candlestick mempunyai bayangan panjang yang mencurigakan - ya, itu pemain utama;
    ● dia mempunyai modal sedemikian sehingga dia dapat melakukan segala-galanya, dan kita hanya boleh menyesuaikan diri.
    Tiada siapa yang pernah melihat pemain utama ini, tidak ada bukti, tetapi pemain ini wujud. Mari kita lihat apakah itu benar.
    Pemain utama dalam pasaran Forex
    Pasaran pertukaran asing antara bank adalah pasaran over-the-counter. Ia tidak didagangkan di bursa saham dan tidak mempunyai penjelasan pusat. Ini bermakna bahawa anda tidak akan mencari data mengenai jumlah dagangan, mereka tidak wujud. Pasaran pertukaran asing merangkumi desentralisasi penuh. Terdapat beratus-ratus sistem, kotak hitam, ECN seperti EBS di mana operasi dijalankan. Anda hanya dapat mencari data kasar pada jumlah dengan bantuan sumber berikut: Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa. Ia mengumpulkan maklumat umum dan memberi kita idea tentang jumlah itu.
    Attachment 2451
    Sekiranya kita mengusahakan semua itu, kita akan menarik hasil yang mencukupi:
    di bawah tindakan "pemain utama", anda boleh menarik mana-mana turun naik pasaran - ia tidak boleh diperiksa dan disahkan dengan data yang boleh dipercayai, juga. Mereka hanya tidak wujud.
    Pemain yang benar-benar utama termasuk:
    ● bank pusat pemimpin dunia;
    ● bank pelaburan terkaya;
    ● pedagang runcit;
    ● dana lindung nilai;
    ● syarikat pelaburan.
    Saya fikir ia tidak rahsia kepada sesiapa yang setiap syarikat melaporkan kepada pengawal selia, lembaga pengarah. Semua keuntungan dan kerugian mereka tetap. Walaupun Bank Negara terlibat dalam campur tangan untuk memperkuat mata wang negara, peserta utama dalam pasaran antara bank adalah dana komersil dan bank. Mereka adalah ikan paus, pembuat pasaran, pemain utama, anak patung, atau apa sahaja yang mereka panggil.
    Attachment 2452
    Ini adalah pemain utama misteri yang berhenti dari pemula. Mereka adalah mereka yang memiliki maklumat rahsia itu yang tidak diketahui orang lain. Nampaknya segala-galanya adalah logik setakat ini. Mari kita beralih ke bab seterusnya.
    Pencapaian pemain utama dalam pasaran pertukaran asing
    Jika mereka memegang semua kad, mereka, dalam teori, mesti mendapat. Lagipun, peraturan menyatakan bahawa satu peratus di pasaran membuat keuntungan. Secara teori, ini adalah 1%. Sebagai contoh, kesembilan dalam senarai Goldman Sachs telah kehilangan lebih dari 1 bilion dolar AS di pasaran.
    http://i68.tinypic.com/2vwgsxx.png
    Itu pelik. Teruskan. Saya dapati maklumat lain. Sejak 2008, bank-bank terkemuka (saham mewah di pasaran) telah mengalami krisis yang serius dan telah menolak lebih daripada setengah juta orang pada masa penyiaran berita ini. Selepas krisis, ramai yang mengalami masalah dan bank-bank terbesar tidak terkecuali.

    The attachment
    Превью
    2022-01-13   20:25
    Best answer #3
     

    10 Fakta Menarik Tentang Pasaran Forex
    Ramai orang menjauhkan diri daripada pasaran forex kerana kurang pengetahuan mengenai perkara tersebut. Dengan kemunculan teknologi, peniaga individu boleh mengambil bahagian dalam pasaran forex tanpa sekatan masa. Walau bagaimanapun, perdagangan dalam pasaran forex tidak mudah kerana risiko yang berkaitan adalah tinggi.

    1. Pasaran pertukaran asing adalah pasaran kewangan terbesar dan paling cair di dunia.
    2. Pasaran forex berdagang 24/5. Ia dibuka pada hari Ahad jam 5 petang EST(10.00 pagi GMT) ditutup pada hari Jumaat jam 5.00 petang EST(10.00 pagi GMT).
    3. Pasaran Forex mewakili lebih daripada $3.98 trilion nilai urus niaga setiap hari.
    4. dagangan forex boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan internet.
    5. Kadar pertukaran asing bergantung pada permintaan dan penawaran global mata wang yang anda berdagang.
    6. Mata wang utama dunia ialah Amerika Syarikat (USD), Zon Euro (EUR), Jepun (JPY), Great Britain (GBP), Switzerland (CHF), Kanada (CAD), Australia (AUD), dan New Zealand (NZD).
    7. Perdagangan melibatkan pembelian serentak satu mata wang dan menjual mata wang lain. Mata wang sebenar tidak didagangkan secara fizikal, ia dipindahkan dari satu akaun ke akaun yang lain.
    8. Dalam pasangan mata wang, mata wang pertama disebut sebagai mata wang asas dan mata wang sebut harga kedua dipanggil mata wang sebut harga.
    9. Pip - Merujuk kepada perubahan terkecil dalam harga pasangan mata wang. Sebagai contoh, 1 pip dalam USD/EUR= 1.2345 dan jika ia berubah kepada 1.2346, pip di sini ialah.
    10. Sebutharga ialah harga di mana nilai relatif unit mata wang ditukar dengan unit mata wang lain.

    2019-04-11   15:32
    Best answer #4
     

    Pending Order
    Pending order juga di panggil PO oleh para trader apabila mereka memberi isyarat sama ada untuk membeli atau menjual sebagai contoh PO sell pada 1.xxx
    Terdapat beberapa jenis PO iaitu
    -Buy Limit dan Sell Limit
    -Buy Stop dan Sell Stop
    Limit order adalah pesanan yang mana trader jangkakan graf akan bergerak kepada harga yang di ingini dan berpatah balik.
    1)Buy Limit hanya boleh di letakkan di bawah harga semasa.
    2)Sell Limit hanya boleh di letakkan di atas harga semasa.
    Stop order pula adalah order yang mana trader jangkakan graf akan bergerak kepada harga yang di ingini dan menyambung pergerakan tersebut agar peroleh keuntungan.
    1-Buy stop hanya boleh di letakkan di atas harga semasa.
    2-Sell stop hanya boleh di letakkan di bawah harga semasa
    Attachment 2373

    The attachment
    Превью
    2019-10-31   13:53
    Best answer #5
     

    Gator Oscillator
    Gator Oscillator direka pada asas Alligator dan menunjukkan darjah pada penumpuan/kecapahan pada baki garisan (smoothed moving average). Histogram atas menandakan perbezaan mutlak diantara kadar pada garisan merah da biru. Perbezaan mutlaj yang sama cuma dengan tanda negatif, kerana histogram dibina daripada tahap tinggi ke arah bawah, yang ditunjukkan oleh histogram tahap rendah.

    2019-11-12   12:30
    Best answer #6

    Beberapa panduan untuk mengembangkan akaun dagangan yang sederhana
    1.Lihat Risiko Sebaliknya kepada Saiz Akaun
    2.Perlahan Meningkatkan Saiz Kedudukan
    3.Jangan Tetapkan Matlamat Keuntungan Harian
    4.Jangan Bandingkan Keuntungan Anda Kepada Orang Lain
    5.Mempunyai Sumber Pendapatan Lain
    6.Jangan Ambil Wang Dari Akaun Anda (Kecuali Ia Kecemasan)

  2. Senior Member azam575's Avatar
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    2,046
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    1,225
    Thanked 8,315 Times in 1,395 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 2
    Quote Originally Posted by Fareez View Post
    maju dah zaman sekarang kan. nak trade saham pun mudah dah

    Trade dengan mudah di Instaforex dengan leverage yang tinggi dan singal dan analsis yang diberikan secara percuma juga di www.instaforex.com

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  3. Senior Member
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    1,037
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    268
    Thanked 2,423 Times in 695 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 0
    Quote Originally Posted by Fareez View Post
    maju dah zaman sekarang kan. nak trade saham pun mudah dah
    betul tuan, terdapat pelbagai instrumen yang boleh didagangkan terus dengan hanya menggunakan satu terminal dagangan instaforex sahaja, tak perlu susah payah nak install pelbagai terminal dah untuk berdagang sekarang ni

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  4. Senior Member
    Join Date
    Mar 2019
    Posts
    3,371
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    185
    Thanked 9,843 Times in 2,297 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 1
    Quote Originally Posted by |||||| View Post
    pada zaman kini sudah menjadi lebih mudah kepada orang ramai untuk berdagang pasaran saham dari pelbagai negara kerana broker2 seperti instaforex ada menyediakannya melalui platform dagangan mereka
    maju dah zaman sekarang kan. nak trade saham pun mudah dah

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  5. The Following User Says Thank You to Fareez For This Useful Post:

    |||||| (Today)

  6. Senior Member azam575's Avatar
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    2,046
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    1,225
    Thanked 8,315 Times in 1,395 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 2
    Quote Originally Posted by Fareez View Post
    setuju. kena tanya rakan-rakan lain juga minta pendapat mereka kan baru senang kita nak buat keputusan
    jika trader ada sebarang keraguan mengenaik broker instaforex, mereka boleh bertanya di instaforex online support di www.instaforex.com atau bertanya dengan ib berdekatan mereka

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  7. Senior Member
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    1,037
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    268
    Thanked 2,423 Times in 695 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 0
    Quote Originally Posted by Fareez View Post
    Tips untuk perdagangan saham
    Pelbagaikan
    Idea asas pempelbagaian (diversification) adalah untuk tidak meletakkan semua telur dalam satu bakul - untuk merampai satu set yang terdiri dari pelbagai saham yang akan bertindak balas dengan cara yang berbeza terhadap peristiwa ekonomi yang sama. Mengapa? Untuk mengurangkan risiko pergerakan harga yang tidak dijangka dari satu aset. Bagaimana?

    Melabur pada pelbagai sektor.
    Beli saham yang terkurang nilai (undervalued) dengan potensi pertumbuhan yang lebih tinggi dan gergasi yang sudah terbukti mantap selama beberapa dekad seperti Amazon atau Google.
    Pelbagaikan saiz dan jenis syarikat.
    Baca artikel kami “Cara mencari dan memperdagangkan saham pertumbuhan”.
    pada zaman kini sudah menjadi lebih mudah kepada orang ramai untuk berdagang pasaran saham dari pelbagai negara kerana broker2 seperti instaforex ada menyediakannya melalui platform dagangan mereka

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  8. The Following User Says Thank You to |||||| For This Useful Post:

    azam575 (Yesterday)

  9. Senior Member
    Join Date
    Mar 2019
    Posts
    3,371
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    185
    Thanked 9,843 Times in 2,297 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 1
    Apakah itu Sistem Anti-Martingale?
    Sistem Anti Martingale adalah songsangan kepada sistem Martingale yang diterangkan sebelum ini. Strategi ini menawarkan pedagang untuk mengurangkan setiap pertaruhan sebanyak separuh selepas setiap pertaruhan yang kalah dan meningkatkan setiap pertaruhan dengan menggandakannya selepas setiap pertaruhan yang menang.

    Sistem Anti-Martingale membantu membesarkan keuntungan keseluruhan semasa menang datang berturut-turut (winning streak) dan meminimumkan kerugian semasa kalah datang berturut-turut (losing streak). Strategi ini meningkatkan risiko bila portfolio akaun berkembang dan mengurangkannya apabila portfolio akaun memasuki fasa drawdown. Strategi ini adalah lebih baik untuk digunakan dalam pasaran kewangan berbanding sistem Martingale kerana ia adalah model pengurusan wang yang logik dengan penggunaan yang lebih praktikal untuk pedagang.

    Banyak strategi dan sistem perdagangan di pasaran Forex dan Niaga Hadapan adalah berdasarkan pada beberapa variasi pendekatan Anti-Martingale. Banyak model perdagangan swing dan model yang mengikuti trend cenderung agak konservatif dalam peruntukan saiz kedudukan mereka apabila sistem telah mengalami kerugian.

    Sebaliknya, apabila sistem perdagangan tersebut sudah menemui suasana yang sesuai dan meraih faedah dari terealisasinya satu siri urusniaga yang menang, ia membolehkan lebih banyak risiko diambil.

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  10. The Following User Says Thank You to Fareez For This Useful Post:

    azam575 (Yesterday)

  11. Senior Member
    Join Date
    Mar 2019
    Posts
    3,371
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    185
    Thanked 9,843 Times in 2,297 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 1
    Tips untuk perdagangan saham
    Pelbagaikan
    Idea asas pempelbagaian (diversification) adalah untuk tidak meletakkan semua telur dalam satu bakul - untuk merampai satu set yang terdiri dari pelbagai saham yang akan bertindak balas dengan cara yang berbeza terhadap peristiwa ekonomi yang sama. Mengapa? Untuk mengurangkan risiko pergerakan harga yang tidak dijangka dari satu aset. Bagaimana?

    Melabur pada pelbagai sektor.
    Beli saham yang terkurang nilai (undervalued) dengan potensi pertumbuhan yang lebih tinggi dan gergasi yang sudah terbukti mantap selama beberapa dekad seperti Amazon atau Google.
    Pelbagaikan saiz dan jenis syarikat.
    Baca artikel kami “Cara mencari dan memperdagangkan saham pertumbuhan”.

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  12. The Following User Says Thank You to Fareez For This Useful Post:

    |||||| (Yesterday)

  13. Senior Member
    Join Date
    Mar 2019
    Posts
    3,371
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    185
    Thanked 9,843 Times in 2,297 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 1
    Quote Originally Posted by |||||| View Post
    yang penting sebelum memilih mana2 broker sekalipun bukan sahaja instaforex, kita perlulah bertanya dengan orang disekeliling mengenai broker tersebut. Kalau ramai org tempatan menggunakannya mesti ok
    setuju. kena tanya rakan-rakan lain juga minta pendapat mereka kan baru senang kita nak buat keputusan

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  14. Senior Member azam575's Avatar
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    2,046
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    1,225
    Thanked 8,315 Times in 1,395 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 2
    Quote Originally Posted by |||||| View Post
    yang penting sebelum memilih mana2 broker sekalipun bukan sahaja instaforex, kita perlulah bertanya dengan orang disekeliling mengenai broker tersebut. Kalau ramai org tempatan menggunakannya mesti ok
    Dari pengalaman saya , berdagang di instaforex lebih mudah kerana banyak jenis bonus, leverage yang tinggi, mudah deposit dan withdrawal, banyak pertandingan dan banyak infomasi percuma di www.instaforex.com

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  15. Senior Member
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    1,037
    Accrued Payments
    0.00 USD
    (What is this?)
    Thanks
    268
    Thanked 2,423 Times in 695 Posts
    SubscribeSubscribe
    Subscribed 0
    Quote Originally Posted by Fareez View Post
    terbaik tu tuan. yang mudah kita mahukan
    yang penting sebelum memilih mana2 broker sekalipun bukan sahaja instaforex, kita perlulah bertanya dengan orang disekeliling mengenai broker tersebut. Kalau ramai org tempatan menggunakannya mesti ok

    Though trading on financial markets involves high risk, it can still generate extra income in case you apply the right approach. By choosing a reliable broker such as InstaForex you get access to the international financial markets and open your way towards financial independence. You can sign up here.


  16. The Following User Says Thank You to |||||| For This Useful Post:

    azam575 (23-05-2022)

Subscribe to this thread: 4

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •